SEO оптимизацията

SEO оптимизацията представлява серия от действия, при които се цели подобравяне позициите и класирането на даден сайт при търсене в Гугъл. Много е важно в случая да се посочи, че оптимизацията не е еднократен акт, а процес във времето, изискващ постоянна работа по сайта по различни параметри.

Тук говорим за анализ на ключови думи, анализ на конкурентните сайтове, контент маркетинг, промени по кода и др. За да бъдат постигнати отлични резултати, оптимизацията трябва да бъде продължителна. Обикновено първите резултати към подобрение могат да бъдат наблюдавани след третия месец на работа по сайта. Оптимизацията е задължителна за един сайт, ако искате той да прави продажби. В противен случай ще имате нищо повече от една онлайн визитка.

Много е важно да знаете, че ако някой ви обещае, че за определена сума може да изведе сайта ви на първо място в Гугъл и да го задържи за дълго време на челни позиции, знайте че това е измама. Щеше ни се и на нас да стават така нещата, но уви, изисква се доста работа. Гугъл става все по-умен, а динамиката в интернет пространството е доста голяма. Не забравяйте, че вашите конкуренти също работят по техните сайтове и наемат SEO специалисти. Затова е важно по сайта ви непрекъснато да се работи и оптимизира.

Много е трудно един сайт в днешно време винаги да бъде на първи позиции в търсените резултати, без също толкова усилено да се работи по неговото оптимизиране. Изключително важно е когато става въпрос за оптимизация, един сайт да има голямо количество качествено и интересно за потребителя съдържание. Особено полезно в случая е наличието на блог. Всяка една статия е нов линк, нови ключови думи, които се индексират от Гугъл, а в последствие потребителите откриват.

SEO-оптимизацията условно може да бъде разделена на три части:

Първата частсе състои от работа вътре в сайта. В нея влизат корекция на евентуални грешки, добавяне и редактиране на съдържанието, HTML-код на страниците на сайта, линкове и т.н. Така наречената вътрешна оптимизация. До колко ефективна ще бъде първата стъпка, зависи само от вашите усилия и знания в тази област. Също така трябва да се има предвид, че алгоритмите на търсачките малко се различават и затова оптимизацията за Google трябва да бъде малко по-различна от тази, например за Яндекс.

Втората частна SEO оптимизацията е поставяне на сайта на челни позиции в търсачките. На този етап е необходимо ресурса да бъде изведен на първи позиции с помощта на група дейности, извършвани извън сайта ( в други сайтове, форуми, директории), задачата на които е да изградят необходимата референтна маса и да класиране на сайта по целеви нужди, както и увеличаване на неговия авторитет. Това се нарича външна оптимизация.

Третата часте да запазване на постигнатите позиции и подобряване на резултатите. Наблюдаване на резултатите на собствения сайт и показателите на конкурентите, промени на ключови думи, текстове за връзки, съдържанието на сайта, всичко това определено трябва да се има предвид, за да се запази постигнатата позиция.